Hur vet jag att det är en äkta guldklocka?

Det kan vara svårt att avgöra om en guldklocka år tillverkad av äkta guld eller om det är en falsk guldklocka.

8 sätt att verifiera att guldklocka är av äkta

Det finns många sätt att förfalska en guldklocka och även många tester som kan göras för att se om guldklockan är förfalskad. Dessa åtta sätt kan gås igenom steg för steg och är ordnade in enkelhet, snabbhet eller prisvärdhet.

1 - Karatstämpeln

Karatstämpeln

Guldsmycken och andra guldföremål som är tillverkade av rent guld eller en guldlegering stämplas i Sverige med en guldstämpel. Dessa guldstämplar visar oftast vilken karathalt, 9K till 24K, som guldföremålet har och talar om hur många 24:e-delar guld består av guld. Guldstämpeln kan också visa på finhetsgraden hos guldet, i form av andelen 1000-delar.

Dessutom kan den klassiska kattfoten finns stämplad på guldklockan.

2 - Magnettest

Guld är icke-magnetiskt så om det är en riktigt dålig kopia så kan den vara magnetisk. Ta en liten med stark neodymmagnet och sätt den mot baksidan av guldklockan. Om magneten dras mot klockan är den inte av guld.

3 - Missfärgning

Ta guldklockan och håll den hårt i en hand under 10 minuter. Detta gör att din hand börjar svettas och att klockan kan missfärga handen om klockan inte är av guld och om den är dåligt gjord.

4 - Vinägertest

Ta och droppa en droppe vinäger på baksidan av guldklockan och vänta i 5 minuter. Ifall det blir någon typ av förändring i färg på klockan är den inte tillverkad av guld.

5 - Salpetersyratest

Salpetersyratest på en äkta guldklocka är ofarligt

Detta är det klassiska testet av guld eftersom guld tål nästan alla kemikalier och tål även salpeter. De flesta andra metaller reagerar med salpeter. Gnugga din klocka på ett litet ställe för att repa den mycket lite. Droppa sedan salpeter på guldklockans repa. Salpeter löser upp nästan alla andra ämnen utan guld.

6 - Juvelerartestet

Det förekommer mycket bra kopior på gamla vintage guld ur som kanske är tillverkade av guld men nytillverkade. Du bör därför vända dig till en erkänt kunnig urmakare som kan hjälpa dig av atvöra den gamla klockans äkthet.

7 - Sigma Metalytics Precious Metal Verifier

Sigma Metalytics Precious Metal Verifier är en utrustning som kan avgöra äktheten för våra mest värdefulla metaller. Den fungerar genom att mäta en tackas eller ett mynts renhetsprocent. Med Detta sker med hjälp av elektromagnetiska vågor som tränger djupt in i guldföremålet oberoende av eventuell plätering eller ytmaterial.

Priset för Metalytics Precious Metal Verifier är mellan 10 000 - 40 000 kr beroende på modell och funktion.

8 - XRF-spektrometer

XRF-spektrometer

En XRF-spektrometer skickar röntgenstrålar genom metallen och exciterar metallernas atomer. När dessa atomer återgår till sitt normala tillstånd avger de olika former av strålning med synligt eller osynligt ljus. XRF-spektrometer identifiera typ av metall genom att läsa av strålningens väglängder och att skada guldklockan eller metallföremålet. Noggrannheten som resultatet ges är på en bråkdel av en procent av de olika metallerna som ingår i legeringen.

Priset för XRF-spektrometer ligger på mellan 100 000 - 500 000 kr.

Grattis till Guldklockan

Om guldklockan passerar alla dessa testerna ovan vet du att din klockan är en äkta guldklocka.


Allt värdefull om guldklockor

Här kan du hitta mycket värdefull fakta om guldklockor men också tips på marknadens bästa guldklocka.Meny - Guldklocka
Till förstasidan på www.guldklocka.seHögst upp på sidan om guldklockorLängst ned på sidan om guldrovor
SverigeUtomlandsFöretagNyheter